Bør man nogensinde tilbyde spillejobs gratis?

Som udgangspunkt lyder der er prompte, rungende og ekko-skabende NEJ inde i hovedet. Som en tømrer ikke laver en carport gratis, en tandlæge ikke fikser et hul gratis og en designer ikke laver et logo gratis, skal en musiker heller ikke spille gratis.

“OK, så som i ALDRIG?”

Nej, man skal aldrig sige aldrig :-)

Grunden til dette indlæg er nemlig, at der findes scenarier, hvor det kan være OK, at der ikke er penge involveret i et spillejob.

Men inden jeg lister dem, så runder jeg lige hurtigt grunden til, at problemet findes.

“Det er jo en god mulighed for dig”

Ovenstående sætning har de fleste musikere hørt, når de skal forhandle pris på et spillejob. Arrangører mener ofte, at det er en fantastisk mulighed for musikerne, når de kommer og spiller foran et stort publikum.

Typisk med argumenter som “Det kan give jer en større fanbase”, “Det kan være, I bliver opdaget af et pladeselskab” og “Det kan godt give rigtig mange gode bookinger”.

Lad os prøve at kører eksemplet af på en tømrer. Forestil dig at spørge ham “Kunne du ikke tænke dig at bygge min carport gratis? For jeg har mange gæster, som kommer forbi og ser den, og så bor jeg på en vej med mange andre, der sikkert også kunne tænke sig et ny carport. Det er da en god mulighed for dig?”.

Den vil nok næppe gå.

Mit bud på, hvorfor musikere af og til “falder i” er, at vi ELSKER at spille musik. Vi kan simpelthen ikke få nok af at spille foran mennesker, som blive glade af vores musik. Ofte er det lidt “nyere” musikere, som har en voldsom iver for at komme ud på scenerne, der får takket ja. Når man får en vis portion erfaring, bliver man mere bevidst om, hvor meget tid og energi der ligger bag spillejobs.

Hvornår er det så OK, at det er gratis?

Velgørende events

Hvis et arrangement er non-profit og ønsker at hjælpe til med en sag, der står deres hjerte nært, så er situationen en anden. Her bliver interessen flyttet til et fælles sted, hvor det handler om at hjælpe andre.

Hvis det er venner/familie

Her er det naturligvis mere normalt, at man hjælper hinanden med de ting, man nu kan. Er man flere mennesker i et band, skal alle medlemmer naturligvis være indstillet på, at man vælger at gøre det her.

Hvis du er helt grøn

Denne her befinder sig en gråzone, men der kan være tidspunkt, hvor du har brug for at teste dine evner eller noget nyt materiale af. Her kan du vælge at tilbyde få ubetalte (eller meget billige) jobs for at bugt med den værste nervøsitet, styr på det tekniske setup, finpudset setlisten mv.

Søger du livemusik til din fest?