Icebreaker til festen: Beethoven var døv

Stilheden kan være overdøvende, derfor har vi komponeret en række facts som kan være gode at have ved hånden, der kan skabe nogle interessante samtaler i selskabet du befinder dig i.

Bag om Ludwig Van Beethoven

Ludwig Van Beethoven er et kendt ikon verden over, men hvor mange ved at han var døv på det højre øre? Hørelsen blev værre fra han var 25 år gammel og selvom videnskaben prøvede at kurere Ludwigs skrantende hørelse med bark fra en peberbusk, vand fra Donau floden, igler, elektricitet og mandelolie, lykkedes det ikke lægerne at kurere Ludwigs hørelse.

Ingen kender Ludwigs præcise fødselsdato, kun at han blev født i december 1770 og døde i 1827, Ludwig blev kun 56 år gammel. Grundet Ludwigs entusiasme for vin, antager man at det har været årsagen til hans tidlige død, dengang var der et højt blyindhold i vin - hvilket indikerer, at han muligvis er død af en blyforgiftning. Brugen af tungmetaller i diverse medikamenter og alkohol, kan også have været medvirkende til at Ludwig blev døv.

Da CD’en skulle have en tidsramme for antal minutter der skulle afspilles musik, blev Ludwigs niende symfoni afgørende for CD’ens varighed - man skulle kunne høre den niende symfoni uden afbrydelser. 1979 blev året hvor man kunne høre Ludwigs værker uden pauser, i modsætning til plader og kassettebånd.

Endnu et fun fact er at Beethovens niende symfoni er et julehit i Japan, symfonien er blevet en del af Japans juletraditioner.

Skal du holde fest og ønsker fed livemusik?